MODULER
Inkoppling (WIR)

Inkoppling av kabel och inre förbindningar

11min

Generellt

Avsnittet baseras på teknik med artiklar och datamallar som utnyttjas på objekten. Exempel på tekniken finns i vår Demo-databas som kan erhållas.

Artiklar

Artiklar för apparater/ventiler/motorer ska ha plintar och byglar definierade. Se kapitlet "Grundläggande tips" i WIR-modulen.

Om objekten ska kopplas in med "lösa trådar" i KK eller liknande, kan artiklar även ha inre förbindningar fördefinierade på artiklarna. Tekniken beskrivs längre fram i avsnittet.

Kabelartiklar ska på samma sätt ha rätt antal parter definierade.

Objekt

Objekt såsom apparater/kablar/ventiler/motorer kan baseras på en artikel med att välja in lämplig artikel. När objektet sparas kommer objektet att synkroniseras med artikelregistret och erhålla fördefinierade parter och plint. Byglar och inre förbindningar kan kopplas till plintar inom objektet. Man kan med fördel låta databasmallen sätta artikel.

Part och plint kan uppdateras med tanke på ändrad märkning och eventuell utökning av part och plint. Det är dock en förutsättning att att inget är manuellt påverkat på respektive objekt.

Det sker ingen inkoppling mellan objekt när man väljer in en artikel.

Datamallar

Verktyget "Datamall" kan utföra det mesta av automatisering för att säkerställa och effektivisera arbetet. I detta avsnitt hanterar vi bara tekniken för inkoppling av part och plint. Exemplen kommer från en databasmall för en HS-ventil, instrumentkrets.

Första steget är att välja en artikel på databasmallen. I exemplet på bild är det ett gränsläge till en ventil som använder en konstruktionsartikel.



Document image


Objektet "gränsläge" får med detta rätt uppsättning av plintar och trådar. Bilden visar artikelns uppsättning.



Document image


Till gränsläget krävs det en kabel mellan gränsläget och fältlådans plintgrupp för digitala signaler. Datamallen använder en 4 pars signalkabel. I exemplet nedan baseras "koderna" på det logiska sorteringsbegreppet, LOORDER. Se Appendix för Sortering.

Kabeln kopplas in med hjälp av datamallens inkopplingsvärden.

  • Från- och Till-relationen
  • Från- och Till-plint

Kodningen baseras på SB-Link syntax och utgår från objektet som "datamallen" står på vid exekveringen. I detta fall, kabeln.

Från- och Till-relationen

Fälten letar upp rätt objekt och sätter det på kabelns FRID/POS respektive TOID/POS. Från relationen ska hämta ventilens ID/POSP. Notera att i dessa två fält ska §-tecknet utelämnas.

Till-relationsfältet är tomt för att manuellt väljas in till rätt fältlåda.

Från- och Till-plint

Fälten används för att koppla in respektive kabelpart. I exemplet för gränsläget så är kabeln inkopplad till ventilen, men gränsläget är ett eget underobjekt till ventilen med sorteringen (LOORDER) 300. Datamallen behöver således hitta gränsläget med SB-link syntax. §LOC{300}...

Datamallen kopplar in kabelns från-parter i löpande ordning (1,2,3,..) till plint 10,20,40 på gränsläget. Ska parter hoppas över får man gör tomma inkopplingar som exempel 10/20//40.

Inkoppling av kabeln till-ände sker när kabeln manuellt väljer till-objekt. På samma sätt som från-änden ska kabeln kopplas till fältlådan, men parterna kopplas in på plintgruppen för digitala signaler som har logiska sorteringen 50. §LOC{50}...

Datamallen kopplar in de tre första parterna i ordning till "första lediga plint"

  • / Partdelare
  • ? Nästa lediga plint
  • + Fyll löpande
Document image


Resultat så långt.

Document image


Koppla apparat till IO-kanal

Traditionell inkoppling mellan apparat/ventil och kanal görs med inre förbindningar. I exemplet på artikeln finns sex (6) fördefinierade trådar.

Document image

  • Bygel på gränsläget
  • Signaltråd för Öppet läge
  • Matningstråd till gränsläge
  • Signaltråd för Stängt läge
  • Matningstråd till kanal
  • Bygel mellan kanaler

På datamallen används Automation - Skript. Skripten baseras på att kanaler och matningsplint är bokade. Nedan visar vi bokningarna på ventilen.



Document image


Skriptet exekveras på kommando och bör definieras på högsta gemensamma objekt, instrumentkretsen, vilket är utgångsläget när data skall hämtas.

OBS! Tekniken att skriva skript hänvisas till annan del av dokumentationen.

Skriptet måste sätta både ID/Mark på både från- och till-änden på part/tråd. Det krävs med andra ord 4 rader med skript för koppla en part/tråd. Nedan visas några exempel.

Inkoppling av första "signaltråden".

  • Målobjekt: Vilket objekt?
  • Målfält: Vilket fält? §COR{10} Se trådar på artikeln ovan.
    • FRTID och FRTPOS. Fältnamn på "tråden"
  • Målvärde. Hämta plinten som kabelparten är inkopplad på.
    • §{713} är sorteringen på kabeln från gränsläget COR{1} är kabelns första part. Hämta plintens ID från kabelns inkoppling
  • Gör samma på rad 2 för märkningen på plint.

Tråd 3 och 4 ska koppla mot bokat IO.

  • Använd relationen CHE för att hitta rätt. Här behövs att skriptet letar upp rätt kanal, beroende på O=Open eller C=Closed vilket är angivet på kanalen som externt märke, Ext.
Document image


Motsvarande ska göras när matningstrådar ska kopplas in.

  • Använd relationen TES för att hittat bokad matningsplint.



Document image


Resultatet ser ut som bilden nedan



Document image