MODULER
Inkoppling (WIR)

Grundläggande tips

6min

Detta avsnitt avser att ge några tips när ni börjar lägga upp era artiklar/objekt med parter respektive plintar.

Part och plint

Ni kommer förr eller senare att försöka automatisera förläggning och inkoppling av er anläggning. Tänk igenom era grunder så att ni kan följa samma regelverk, oavsett hur specifik ert fall är.

Kabelparter

Kabelparter förändras inte på samma sätt som plint och inre förbindningar kan göra. Använd löpande numrering på kabelns parter.

Ex: 1,2,3,4....

Byglar och interna förbindningar

Byglar och interna förbindningar existerar som delar av ett inkopplingsställe. Det kan vara en apparat, ventil, låda, plintgrupp, motor, ställverksgrupp,...

Vill man hålla ordning och ge möjlighet till flexibilitet kan man gruppera upp numreringen. Använd vart 10:e nummer så finns det möjlighet att skjuta in nya "ideer".

Förslag på numrering inom varje artikel/objekt.

  • 10-90 Byglar ex: 10,20,30,
  • 110-190 Inre förbindningar för signaler
  • 210-290 Inre förbindningar för matningar

Vill man även baka in större kopplingsställen såsom kk-plint, så kanske man för utvidga serierna eller använda vartannat nr.

Plintar

Plintgrupper ska fungera som de gör i verkligheten. Behöver man fler plint till en funktion så kan man "alltid" peta in plint mellan befintliga plint eller byta ut plint till våningsplint. Märkningen av plinten är en sak och ordningen en annan.

Använd vart 10:e nummer så finns det möjlighet att skjuta in nya "funktioner".

Nedan följer ett förslag. Det behöver inte följas utan det viktiga är att ni som konstruktör av ert system har skapat/följer ett regelverk.

Förslag på numrering för löpande plintgrupper typ kk etc.

  • Löpande plintar utan indelning ex: 10,20,30,....

Förslag på numrering inom varje artikel/objekt med blandade "plinttyper".

  • 10-90 Matning ex: 10,20,30,..
  • 110-nnn Signaler ec:110,120,130,..



Databasmallar

Automatisering av konstruktionsarbete säkerställer och förenklar arbetet. En del av det kan vara att tänka igenom part och plint för generering av standardiserade funktioner. Om möjligt, är det bra att använda "konstruktionsartiklar" som är utan fabrikat, modell, dimensioner, material etc. Konstruktionsartiklar för el, instrument och styrsystem har part och plint gemensamt. Det gäller även för andra objektstyper som inte använder part och plint, typ rör, tank, pump.

Jämför en kraftmatningskabel på 35mm² och signal med 2 par á 0,5mm². - Gemensamt är att kablarna har 4 kabelparter som ska kopplas in.

Om man inte anger dimensionen kan man använda en konstruktionskabel med 4 parter. Nu är inte det praktiskt i alla fall men av andra orsaker, men det är ett exempel på generalisering.

Kan man generalisera motorer, brytare, givare, ventiler,...? Ja, det kan man. Det finns givetvis varianter inom varje objektstyp, men det går att minimera antalet varianter som täcker 90% av vad som behövs.

Motorer har alltid 4 stycken plint för kraftmatningen och det är grunden. Önskas en utökad variant för tillbehör som termistor, vibrationsövervakning etc kan man använda en utökat plintuppsättning för en "komplett" motor.

Instrumentgivare kan generaliseras som 2-tråds, 3-tråds med eller utan matning samt de mer komplexa givarna tillsamman med dess förstärkare.